Guide: Rengøring og vedligeholdelse af spa

Rengøring og vedligeholdelse af spa. Hvordan gør man? Det får du en række gode tips til i guiden her.

Og bemærk venligst: Spa betyder i denne sammenhæng også pools, badekar, spabadekar, boblebadekar og swim spa. Så hvis du leder efter tips til den slags, kan du roligt læse videre og stadig få brugbar viden til netop dit produkt. Udespa.dk dækker dig ind med et stort udvalg af produkter til spa rens og pool rens.

Du vil blive præsenteret for følgende emner:

 • Vandpleje: Opnå den rigtige kemi i vandet for optimal spa vedligeholdelse
  – Skema: Oversigt over vandkemi og optimale værdier
  – Forklaring af målinger i skemaet
 • Gør spafilter rent
 • Rengøring af spa overflade, vægge og rør
 • Luftning af spa cover

Vandpleje: Opnå den rigtige spakemi i vandet

blue-connect-plus-gold-edition-show

For effektiv vandpleje skal du være opmærksom på kemien i vandet. Og bare rolig, det er faktisk en hel del nemmere, end det umiddelbart lyder. Du skal naturligvis først teste dit vand. Det kan du nemt gøre med testprodukter udviklet specifikt til spa og pools.

I skemaet nedenunder kan du nemt se, hvordan dit vand optimalt bør være. Test dit vand og sammenlign med skemaet.

Skema: oversigt over vandkemi og optimale værdier

Måling Optimale værdi Justér med dette produkt
Fri klor 1,0-3,0 mg/l — max. 5,0 mg/l Hvis for lav: HTH Klorgranulat Hvis for høj: Saniklar
Bunden klor Max. 1,0 mg/l Hvis for høj: SpaCare SpaChock
Brom 2,0-6,0 mg/l — max. 10,0 mg/l SpaCare Bromin Tabs
pH-værdi 7,0-7,4 Hvis for lav: SpaCare pH UP Plus Hvis for høj: SpaCare pH Down Minus
Den totale alkalinitet 80-120 mg/l Hvis for lav: SpaCare Alka Up Hvis for høj: SpaCare Alka Down
Hårdhed (calcium) 200-300 mg/l Hvis for lav: SpaCare Calcium Up

Forklaring af kemi-målinger i skemaet

Fri klor

Når du renser din spa eller pool med klor, vil det altid være frit klor. Kloren desinficerer alger og bakterier ved at binde sig til dem i en kemisk reaktion. Efterfølgende er kloren bundet til algerne og bakterierne — og kloren er hermed bunden.

pH-værdi

pH-værdien i dit badevand skal hverken være for surt eller for basisk. Derfor skal du jævnligt teste dit vand og undersøge pH-værdien, så din krop ikke tager skade af vandet. Den optimale pH-værdi er mellem 7,0-7,4, fordi din egen krop har en pH-værdi i dette spændingsfelt.

Bunden klor

Bunden klor er som sagt restproduktet af klor, der har desinficeret alger og bakterier i din spa eller pool. En stor mængde af bunden klor får vandet til at lugte af klor, som vi kender det fra svømmehaller. Det er desuden også bunden klor der forårsager den velkendte kløen i øjnene.

Den totale alkalinitet

Alkalinitet betegner, hvor stor en mængde af badevandet der indeholder basiske ioner. Hvis mængden er for høj, vil det være væsentligt sværere at justere pH-værdien i vandet.

Hvis du oplever problemer med at justere pH-værdien i dit vand, vil det derfor typisk have noget at gøre med alkalinitet.

Brom

Brom er ligesom klor et desinficerende middel. Klor vil typisk desinficere dit badevand hurtigere end brom. Dog lugter brom ikke som klor gør, og forårsager heller ikke kløe.

Hårdhed (calcium)

Vandets hårdhed dækker over, hvor stor en mængde af calcium- og magnesiumsalte, der er i til stede i vandet.

For blødt vand er dårligt for beton, fliser og fugematerialer, der typisk vil være at finde rundt om spa og pools. Derfor skal du undersøge vandets hårdhed og justere på det for at beskytte omkringliggende genstande af de nævnte materialer.

 

Rengøring af spafilter med forslag til rengøringsprodukter

Rengøring og vedligeholdelse af dit spabad eller udendørs spa inkluderer naturligvis også rengøring spafiltret. Bruger du din spa, pool eller boblebad et par gange om ugen, gør du klogt i at gøre filtret rent månedligt med vigtigt spa tilbehør. 

 1. Først tager du dit spafilter af. Det vil afhænge af din model, hvordan det aftages — men det vil typisk være ved at løsne på en møtrik, eller simpelthen ved at dreje filtret mod urets retning.

 2. Dernæst rengør du filtret. Du tager filterpatronerne op af filterhuset og rengør dem for synlig snavs. Du kan evt. anvende en Life Water Wand Spray, der hurtigt omdanner din vandslange til et effektiv rengøringsværktøj.

 3. Efter du har skyllet synligt snavs væk fra filterpatronerne, skal du sætte dem i blød i rengøringsmiddel — fx SpaCare Filter Cleaner. De skal stå i blød i 12 timer og efterskylles i varmt vand.

 4. Dit spafilter burde gerne være godt som nyt nu — filtret vil dog kun holde til et begrænset antal rengøringer. Efter 10-15 rengøringer bør du helt skifte filtret for den bedste oplevelse. Du kan finde spafiltre til forskellige modeller her.

Rengøring og vedligeholdelse af spa overflade, vægge og rør

Som en del af din rutinemæssige rengøring af spa bør du dræne alt vandet hver 3-4 måned. Når din spa eller pool er drænet for vand bør du udnytte chancen til at få rengjort overflader, vægge og rør.

OBS: Du skal ikke bruge almindelige husholdningsprodukter til denne rengøring. Brug i stedet produkter udviklet specifikt til formålet:

 • Rensevæske til rør
 • Okkerens til vægge

 Luftning af spa cover

Du kan også med fordel lufte dit spa cover et par gange om ugen. I den forbindelse skal du lade coveret tørre helt. Dermed sikrer du, at det holder i lang tid.

Hvis du har en udendørs spa eller pool kan du også benytte lejligheden til at rengøre overfladen af coveret for skidt såsom pollen og lignende.

Se vores Trustpilot for andre kunders anmeldelser af vores produkter, service og levering.

Særligt om rengøring af udendørs spa

Du skal naturligvis også rengøre og vedligeholde din udendørs spa løbende. Vær dog opmærksom på, at udendørs spabade oftest er fyldt med vand i længere perioder, og generelt har større kapacitet. Derfor skal du gerne købe rengøringsmidler udviklet specifikt til udendørs spa. 

Her har vi for eksempel SpaCare Descaler, der rækker til 200 liter vand. Det er dog vigtigt, at du ikke anvender afkalkeren i klorholdigt vand – i så fald kan farlige luftarter udvikle sig. SpaCare Descaler virker også til rengøring af almindelige spa eller badekar, så du kan trygt købe den til mange forskellige formål. 

Et godt tip til afkalkning og rengøring af din udendørs spa er desuden at lade afkalkningsmidlet sidde og virke i et stykke tid. Tænd eventuelt for pumperne og åbn dyserne og lad afkalkningen cirkulere rundt i spabadet for optimal rengøring.

Et godt tip til at opbevare sine rengøringsmidler til rengøring af udendørs spa, er også at tænke over deres opbevaring, da kemikalierne kan være sundhedsskadelige.

Se vores Trustpilot for andre kunders anmeldelser af vores produkter, service og levering.

Kontakt

Udespa A/S
Marielundvej 18
2730 Herlev
Danmark
CVR: 37704075

Tlf.: 44 50 80 44
Mail: info@udespa.dk

Showroom

Er du tvivl om hvilket produkt
du skal vælge? Besøg vores showroom

Eneforhandler i Danmark af Jacuzzi® produkter

Scroll til toppen

Login

Opret en konto

Hurtig køb? Husk at du kan købe vores  produkter uden at oprette dig som kunde.